top of page

§5 Kernenergie

Kernenergie.jpg

Figuur 1: Kerncentrale Borssele, Zeeland 

Kernenergie

Naast energie opwekken met fossiele brandstoffen of met duurzame energiebronnen kunnen we ook een middenweg zoeken. Kernenergie is misschien wel deze middenweg. In principe werkt het op eenzelfde manier als het gebruik van fossiele brandstoffen om elektriciteit op te wekken. Alleen is de brandstof anders. Kernenergie heeft, net als duurzame energiebronnen, het voordeel dat het geen CO2 uitstoot wanneer je er gebruikt van maakt. In dat geval kunnen we dus zeggen dat het een erg schone vorm van energie is. Daarnaast is uranium, de brandstof waar kernenergie mee wordt opgewekt, redelijk goedkoop. Dit komt omdat er hele grote voorraden op onze aardbol zijn. Op bijna elk continent kan uranium gewonnen worden. Daarbij komt ook nog eens dat uranium heel makkelijk gewonnen kan worden.  Uranium is echter wel eindig. Hiermee bedoelen we dat uranium op kan raken. Afhankelijk van de hoeveelheid kerncentrales die nog gebouwd gaan worden en de prijs van uranium (die door een stijgende vraag ook zal stijgen) zal de voorraad eerder of later op zijn. 2036, 2061 en 2084 zijn jaren die genoemd worden als het einde van de voorraad uranium.

Figuur 1: Duurzame energiebronnen

Keerzijde van kernenergie

De keerzijde van kernenergie is echter dat de bouw en afbraak van centrales ontzettend duur is. De kosten zijn zo hoog omdat het een erg gevaarlijke stof is om mee te werken. Bij het opwekken van kernenergie komt radioactieve straling vrij. Deze straling kan hele nare gevolgen hebben. Hierbij moet je denken aan kanker, kinderen die geboren worden met allerlei afwijkingen maar ook de dood. Hierdoor kan een kerncentrale ook een interessant doelwit zijn voor terroristen. Ook een meltdown (oververhitting van de centrale) kan voor het vrijkomen van grote hoeveelheden straling zorgen. Een ander nadeel is dat bij kernenergie radioactief afval over blijft. Dit afval moet worden opgeslagen maar blijft voor jaren gevaarlijk door straling. Wanneer hier ongelukken mee gebeuren zijn de gevolgen niet te overzien.   

sacrofaag tsjernobyl.jpg

Figuur 2: Enorme sacrofaag van beton en roestvrijstaal over de kerncentrale van Tsjernobyl. Deze werd na de meltdown geplaatst om het ontsnappen van straling te voorkomen.

©2025 Carolus Borromeus College 

Vaksectie aardrijkskunde 

bottom of page